Masaža trudnica

17
Apr 2017

Masaža ima brojne dobre strane za trudnice. Pomaže kod bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora. Masaža takođe pomaže i kod sprečavanja grčeva u listovima, kod glavobolje i bolova u sinusima. Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju svih tih tegoba, ali je neophodno da je izvodi stručni terapeut i mora biti prilagođena individualno svakoj trudnici.

Ženama koje muči nesanica, masaža može pomoći u opuštanju i smirenju. U poslednjim mesecima trudnoće mnoge žene imaju problema s cirkulacijom, muče ih bolovi u leđima, naročito u donjem delu kičme, javlja se oticanje nogu i stopala, i otežano kretanje.

Kako se izvodi masaža trudnice?

Masaža trudnica radi se s posebnim oprezom, mora biti blaga, bez jakih i naglih pritisaka. Izvodi se tako da trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod stomaka se stave jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masira se gornji deo leđa, ruke i noge. Kada je reč o najboljoj tehnici masiranja trudnica, maseri prilagođavaju pokrete promenama ženinog tela.

Kod masaže se donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem, koje mora biti pažljivo odabrano jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Kako je organizam trudnice osetljiviji nego inače, upotrebljavaju se isključivo čista bazna ulja kao što je bademovo ulje koje obiluje E vitaminom koji smanjuje suvoću kože i pojavu strija. Eterična ulja se izbegavaju u trudnoći iako nije dokazano da imaju štetan učinak.

Da li je limfna drenaža preporučljiva?

Trudnice su često i u dilemi da li smeju da idu na limfnu drenažu jer se boje da bi masažom mogle da naškode bebi. Kod problema u cirkulaciji, bolova u leđima, pogotovo u donjem delu, pomaže ručna limfna drenaža, koju je najbolje bilo izvoditi uz saglasnost ginekologa. Limfna drenaža lagana je ručna masaža koja se fokusira na određene delove tela, a cilj joj je podstaci dalji protok tečnosti kroz telo. Kod rizične trudnoće svaki sličan tretman, masažu ili bilo koju drugu fizičku aktivnost treba obavezno izbegavati. Fizioterapeuti najstručnije izvode limfnu drenažu, jer dobro poznaju anatomiju, limfne kanale i čvorove kao i krvotok.

Lagana masaža koja pokreće limfni sistem uklanja blokade u limfnom sistemu i time doprinosi opštem zdravlju. Limfna drenaža nije preporučljiva kod trudnica koje imaju komplikacije u trudnoći i koje moraju da miruju.

Kada se masaža trudnica ne preporučuje?

Dilema oko masaže u trudnoći  je najviše izražena kod prvog tromesečja trudnoće kada bi masažu trebalo izbegavati. Nakon tog perioda masaža ima vrlo blagotvorno dejstvo na trudnicu, a u kojoj će meri biti zastupljena individualno zavisi od toka trudnoće, jer bilo kakva komplikacija zahteva mirovanje.

Masaže se ne smeju izvoditi kod rizičnih trudnoća, zatim kod žena koje imaju povišeni pritisak, proširene vene, kožne osipe, mučnine. U svakom slučaju, i kada trudnica nema zdravstvenih tegoba, obavezno treba potražiti savet lekara o tome je li za nju masaža sigurna i kako je izvoditi odnosno na sta treba da se obrati posebna pažnja.